De verantwoorde moestuin

Hoe het begon…

Bij de aankoop van het huis bestond er nog geen moestuin; enkel een klein stukje tuin en het overige land waren weilanden met hele oude hoogstam fruitbomen, die jaren begraasd werden door eenjarige biologische koeien.

Stukje voor stukje zijn we door de jaren heen de tuin en zeker de moestuin vorm en kleur gaan geven. De weilanden werden omrand met een hekwerk. Tevens hebben we met behulp van de IKL onze boomgaard uitgebreid met 14 mooie hoogstam boompjes en hebben we de tuin omheind met meidoornhaag.

De moestuin wordt elk jaar groter om ervoor te zorgen dat het aanbod in de boerderijwinkel groter wordt. De tuin wordt geheel klaar gemaakt door hem te frezen en te bemesten met ezelmest. In het begin van het jaar begint de planning en kiezen van welke producten er dit jaar in komen.

Courgette, snijboon, snijbiet, selderij, botersla, rode biet, krulsla, bloemkool, tuinboon

Hierna komt er een zaaiplan en worden diverse plantjes in de woonkamer voor gekweekt. De gehele woonkamer ontpopt zich dan als een heuse kraamkamer vol met zaai bakjes waarin de zaden langzaam tot “baby’tjes” uitgroeide.

Na de ijsheiligen kunnen ze eindelijk de volle grond in. Met de aanleg van een paden, plaatsen van een rozenboogjes, planten en een fruithaagje word het steeds meer een moestuintje.

Alle fruit en groenten zijn onbespoten; door het zaaien en aanplanten van bloemenperken en bijenmengsels hebben we prachtige vlinders, bijen en hommels verwelkomt. Het gezoem is gezellig en zorgt uiteindelijk natuurlijk voor de bestuiving! Natuurlijk delen we de tuin met af en toe een rups, maar daar weet het koppeltje bonte spechten wel raad mee! We krijgen veel hulp vanuit de lucht.

Het fruit in de eigen boomgaard bestaat o.a. uit pruimen, sterappels, Boskoop appels, peren, bramen, frambozen, vlierbessen, blauwe bessen, vijgen, pompoenen en rabarber. Na de oogst zijn ze te koop, maar tevens verwerken we ze ambachtelijk en huisgemaakt tot overheerlijke verantwoorde speciale jams, stroop, chutneys of peren/appelsap. Bekijk hier ons aanbod van huisgemaakte lekkers.

Het assortiment zal wisselend zijn afhankelijk van seizoen en aanbod. Wil je hierover op de hoogte worden gehouden, meld je dan aan als genieter.

Graag tot ziens in de tuin en de winkel!