Wat is Yoga?

Yoga is geen godsdienst maar een eeuwenoude praktische levende wetenschap en filosofie.

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet, is afgeleid van Yuj en betekent letterlijk ‘verbinden, één worden, samen gaan’, maar ook het richten van de aandacht.  Yoga betekent ook ‘loslaten’. Het loslaten van (spier)spanning. Het loslaten van het ego.

Het kan zijn dat je kiest om met yogalessen te beginnen of weer op te pakken. Op advies van de dokter, de fysiotherapeut of de osteopaat of omdat je gehoord hebt dat het zo goed voor je is. Om leniger en sterker te worden, om een goede conditie op te bouwen of om meer rust en stilte in jezelf te vinden in je drukke leven. Misschien wil je af van allerlei pijntjes, van de pijn in je schouders of je onderrug. Of misschien wil je graag een uurtje voor jezelf. Het beoefenen van yoga in een groep kan stimulerend zijn, je neemt elkaar als het ware mee door samen met aandacht te bewegen. In de lessen worden staande, zittende en liggende lichaamshoudingen aan genomen. De yogahoudingen kunnen zowel dynamisch als statisch worden uitgevoerd, als actieve inspanning van lichaam en geest om lichamelijk of geestelijk welzijn te verbeteren. Enerzijds streef je misschien naar een perfecte uitvoering van de asana’s (houdingen), anderzijds tracht je te accepteren waar je grens ligt, en het streven naar perfectie los te laten. De les wordt altijd afgesloten met een diepe eindontspanning.(Shavasana)

yoga-ruimte1
yoga-ruimte2
yoga-krukjes

Voor mij is Yoga werkelijk een ontdekkingsreis. Verbinden van lichaam en geest, hart en hoofd, het verbinden van verleden en heden, het verbinden van mijn hart met de mensen, de dieren en de planten om ons heen. Door concentratie en aandacht krijg je de mogelijkheid om je lichaam bewust waar te nemen, en te luisteren naar de signalen die het lichaam geeft. Reken erop dat je meer zult ontdekken in Yoga dan je oorspronkelijk dacht!Graag neem ik je mee op deze reis. Niet ‘naar een land hier van vandaan”, maar zo dicht mogelijk bij jezelf; het pad van Yoga. Een reis langs velden van ervaringen, van verwondering om het leven en het verkrijgen van (nieuwe) inzichten.

Let’s go on an adventure!